Mijn loopbaan

Na een aantal jaren HBS ben ik naar de MTS gegaan, afdeling elektrotechniek. En daarin is mijn werkzaam leven dan ook begonnen. Door de druk van het arbeidsbureau (nu UWV) moest ik na mijn diensttijd aan de slag. Ik was op dat moment tussen de 30 en 40 uur per week met basketbal bezig. Trainingen geven, zelf trainen, spelen, coachen, scheidsrechter (toentertijd betekent dat voor mij twee wedstrijden achter elkaar). Ik ben toen als electronikamonteur aangenomen bij de sterrenwacht te Hooghalen/Westerbork maar te werk gesteld als waarnemer. Na zes maanden ben ik daar vertrokken en bij Eekels in Hoogezand gaan werken. Ook dit heeft maar zes maanden geduurd. Want……?

EniacTijdens die diensttijd kwam voor mij de vraag “Wat is een computer?”. Deze vraag werd voor mij dusdanig belangrijk dat ik als elektrotechnicus besloot om Computertechnologie te gaan studeren. En na een lange, pittige studie had de elektronica van een computer (van toen = 1972/’73) geen geheimen weer. De opleiding maakte je tot een ontwerper van computers. En toen de computer ook als hulpmiddel werd ingezet bij één van mijn werkgevers (Daniel Fluor), rees vraag twee op: “Hoe vertel je dat brok elektronica wat er moet gebeuren met jouw gegevens?” Dus maar een cursus programmeren gevolgd, voor de oudgedienden onder de ICT-ers Ambi I1, I2, T1 en T2 ofwel Cobol-programmeur. Later kwamen daar ook andere talen zoals Assembler, Fortran, Algol en Basic.

De automatisering van toen is de ICT van nu maar nu alleen veel diverser, groter, uitgebreider. We waren toen blij met een computer met 4K geheugen en sprongen een gat in de lucht toen we toegang kregen tot een IBM 370 met 256K geheugen. Nu zijn dat lachertjes. Tegenwoordig is werken op afstand geen probleem. Toen kwam net de modemverbinding voor de overdracht van gegevens om de hoek kijken.

Je komt op afstand te staan door die diversiteit. En ook doordat mijn werkveld is verschoven naar het leidinggeven, ben je plotseling geen specialist meer in Cobol en data-analyse maar ben je een generalist. breed georiënteerd binnen en buiten de ICT. Ik huldig het standpunt dat een manager niet de detaillistische kennis van de werkvloer moet hebben, een beetje verstand van zaken helpt maar is niet bitter noodzakelijk, vertrouwen in de specialisten doet het.

Helaas is de mens achter Chezek zeer veelzijdig. Het klinkt raar, “helaas”. Want, de marketinggoeroes roepen dat je je op één gebied moet richten. Want je kunt niet alles evengoed. Dat klopt. Maar de specialist is de bruggenbouwer met brede kennis van de ICT en een veelzijdige kennis van allerlei andere onderwerpen. Een gezonde nieuwsgierigheid gekoppeld aan een hoog IQ is de basis voor een academisch werk- en denkniveau.