De huwelijksvoltrekking

Als voorbeeld geef ik de gang van zaken even weer zoals het  in het gemeentehuis/trouwzaal in Exloo gebeurt
Daar ben ik als eerste aanwezig. Ik kan jullie dan met alle egards (mooi woord) ontvangen en jullie hartelijk welkom heten. Dan gaan we naar binnen naar de trouwzaal. Eerst gaan de gasten naar de trouwzaal en wachten wij een beetje afzijdig. Bij ons staan dan ook de bruidsmeisjes en/of bruidsjonkers. En eventueel ook de vader van de bruid, als zij wordt “weggegeven”. Dan gaan wij naar binnen. Bruidsmeisjes en bruidsjonkers voorop dan wij. Wordt de bruid “weggegeven” dan blijft vader en dochter wachten op mijn teken en komen dan.

Op andere locaties is dat afhankelijk van de locatie en hoe jullie de gasten gaan ontvangen. Komen de gasten direct naar de locatie of komen jullie gezamenlijk?

Na iedereen welkom te hebben geheten volgt het eerste deel van de toespraak. Aan het eind van dit deel zijn we toe aan de trouwbelofte. Dan volgt het tekenen van de trouwaktes door jullie, dan door de getuigen en dan door mij. Ook het trouwboekje (als jullie die willen) wordt dan door mij ondertekend

En dan volgt eventueel het uitwisselen van ringen. Een korte toelichting over bijvoorbeeld de betekenis van trouwringen is dan op zijn plaats.

Na het tekenen van de akte en ringen wisselen volgt het tweede deel van de toespraak, meestal een serieus stuk. En ook de huishoudelijke mededeling over wie als eerste de trouwzaal verlaat en waar gefeliciteerd wordt. In de trouwzaal, er buiten, in de kerk na de dienst of waar dan ook.

volgende